Intervju med FairPay i SVT Hockeyblogg

effpeeOkategoriserade

Under hockey-VM i Malmö intervjuade Cecilia Edström oss på FairPay om idrottens strukturer och jämställd idrott.

”Jag kände att min prestation som idrottare inte spelade någon roll. Jag kan bli utsedd till världens bästa målvakt, damlandslaget kan ha 3,8 miljoner tittare, jag kan bli utsedd till årets fotbollspersonlighet av folket i konkurrens med Svennis, Zlatan och Fredrik Ljungberg och ändå är det någon som säger att det inte finns något intresse. Var kommer det ifrån? När det är så tydligt att det finns ett intresse. Min prestation som idrottare räcker inte. Det är inte där det sitter. Det tog väldigt lång tid för mig att inse det.”

Det säger den forna stormålvakten i damfotbollslandslaget Caroline Jönsson när jag träffar henne och Isabelle Widmark i Malmö under dam-VM i ishockey.

Caroline brinner för att ändra strukturerna inom idrotten. Hon vill att alla ska kunna idrotta på lika villkor. Det var också därför som hon för snart två år sedan startade FairPay Foundation tillsammans med Marika Hjerpensköld. En stiftelse med målet att genom en Fair Pay-certifiering förändra den ekonomiska situationen inom sponsring så att medel fördelas lika mellan kvinnor och män.

En nulägesrapport som FairPay tagit fram visar att 80 procent av sponsringen inom idrotten går till männen och 20 till kvinnorna samtidigt som utövarantalet är 54/46 procent.
Isabelle jobbar som utvecklare på stiftelsen.

– Det är så roligt att vara här på dam-VM och se spelarna utöva sin idrott på ett så professionellt sätt trots att deras förutsättningar inte är de bästa. Tänk att i en framtid få se dem spela på samma villkor som männen, säger hon.

FairPay jobbar mot företag, förbund/förening och offentlig sektor. Företag har redan anslutit sig och nu jobbar de på att den första svenska kommunen ska certifiera sig.

– Det är Umeå, Luleå och Malmö. Vi ska se vem som blir först. Det är jättespännande. Fair Pay är en symbol som vi äger och kan ta tillbaka om man inte sköter sig. Den står för ett genuint och bra värdegrundsarbete och jag tror att den kommer att vara välkänd om fem år, säger Caroline.

FairPay har i dagsläget både Damkronornas Kim Martin Hasson och malmöbacken Nils Andersson som ambassadörer. Johan Forsberg i Luleå Hockey är på gång in. De har jobbat hårt för att bygga en bred grund att stå på men från och med i år kommer de att vara redo att synas och ta en helt annan plats i debatten.

– Den stora tankekullerbyttan många gör är att de inte tror att det finns en marknad för kvinnlig idrott. Men det är en nulägesanalys. Så ser inte företagen på det någon annanstans. Då tittar man istället på var potentialen finns att kunna växa, att kunna tjäna pengar. Det tänket har inte riktigt etablerat sig i idrotten. Det försöker vi göra något åt. Många tittar på värdegrundsarbetet men de glömmer att det faktiskt går att tjäna pengar också, säger Caroline och fortsätter.

– Det är lite kul att se när myntet trillar ner för de som jobbar med marknad. Man ser hur det liksom säger ”pling”.

Caroline, Marika och Isabelle ser detta som ett långsiktigt arbete. De vill ta fajten att jobba mot strukturerna för att framtidens idrottare ska få idrotta på lika villkor.

– I tidigare generationer har tacksamhetsskulden varit lite för stor. De idrottare som kommer nu är mer medvetna om, och ifrågasätter i större utsträckning, hur resurser fördelas: ”om dom får, varför ska då inte vi få?

Cecilia Edström
http://blogg.svt.se/hockey/ny-certifiering-for-jamstalld-sponsring/